“Gece Baykuşu” İnsanların Neden Erken Ölüm Riski Altında Olduğu Ortaya Çıktı: Bunun Uykuyla Alakası Yok!
Uyku saatlerimiz, uykuya dalma zamanımız ve günlük rutinlerimiz sağlığımızı büyük ölçüde etkiler. Uzun yıllardır bu alanda araştırma yapan bilim insanları “kronotiplerimiz” üzerinde çalışıyoruz.
Kesinlikle aşina olduğunuz bir senaryo; Bazı insanlar sabah erken kalkıp güne erken başlarken, bazı insanlar için güne geç başlayıp geceyi uzun yaşamak daha ‘doğru’ geliyor . Bilim bunu ‘kronotiplerimiz’ nedeniyle açıklıyor. Uzun yıllardır devam eden araştırmalar, ‘gece kuşu’ insanların bazı hastalıklara yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ve hatta bu kişilerin yüksek erken ölüm riskiaçığa vuruyordu.
Son araştırmalar, ‘gece insanı’ olmanın neden erken ölümle bağlantılı olabileceğini ortaya çıkardı;
Chronobiology International’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, gece kuşu insanları daha yüksek ölüm riski altındadır. uyku süresi veya süresi ile ilgisi yok . Bu riskin nedeni ise gece insanların daha çok sigara ve alkol kullanmasıdır.
22.976 Finlandiyalı yetişkin ikizin verilerini analiz eden çalışmada, ankete katılanların %42,9’u kendilerini “gececi” ve “kısmen gececi” olarak tanımladı. 1981 yılında katılımcıların kronotiplerini belirleyen araştırmacılar, 2018 yılında bu kayıtlarda tespit edilen ölüm oranlarını incelediler. İncelemede tüm katılımcıların eğitim ve uyku alışkanlıkları gibi faktörlerin yanı sıra her bir birey, Sigara ve içki içme önlemleri de incelendi.
Ölümlerden sigara ve alkol sorumlu:
Araştırmacılar, 2018 yılına kadar katkıda bulunanların 8.728’inin öldüğünü buldu. Kendini gece tipi olarak tanımlayanların herhangi bir nedenle ölme olasılığı, sabah tipi olarak tanımlayanlara göre daha yüksektir. yüzde 9 daha yüksekti.
Ancak, gece insanları grubunda f az içki içen ve sigara içmeyenlerin rastgele sebeplerden ölme riski daha yüksek değil gözlemlendi. Ekip, fazladan ölümlerden sigara ve içki içmenin sorumlu olduğunu buldu.
Geceleri yoğun bir şekilde ayakta vakit geçiren kişilerin daha fazla sigara ve alkol tüketmesinin ölüm oranını artırdığı belirlendi. Ancak, araştırmacıların bu bilginin daha büyük kümeler üzerinde farklı çalışmalarla doğrulanması gerektiğini belirtmeleri adettendir.