Çin, uzay istasyonuna 6. taikonaut ekibini gönderdi
Çin’in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gökyüzü Sarayı) Uzay İstasyonunda görev yapacak 6’ncı taykonot ekibi yola çıktı.
Çin İnsan Uzay Programı Ajansı’ndan (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taikonautlar Tang Hongbo, Tang Shingjie ve Jiang Shinlin’i taşıyan Shinjou-17 uzay mekiği, Uzun Yürüyüş 2F ile Gobi Çölü’ndeki Ciuchuen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı. roket.
Kapsülün kalkıştan 10 dakika sonra roketten ayrılarak planlanan yörünge yönüne girdiği bildirildi.
Taykonot ekibi, bugün uzay istasyonuna ulaştıktan sonra, 30 Mayıs’ta Shincou-16 mekiğiyle istasyona gönderilen ve 5 aydır görevde olan 3 taikonotla dönemi teslim edecek.
Uzay istasyonuna giden en genç ekip
Ekip, Çin’in şimdiye kadar uzay istasyonuna gönderdiği en genç taikonaut grubudur.
Daha önce Shincou-12 görevi sırasında istasyonda çalışmış olan 1975 doğumlu Tang Hongbo, ekibin komutanlığını devraldı.
İlk kez uzay görevinde yer alan 1988 doğumlu Jiang Shingjie ve 1989 doğumlu Tang Shingjie, Çin’in uzaya gönderdiği en genç taykonotlar oldu.
5 ay boyunca uzay istasyonunda görev yapacak olan taikonaut ekibinin, istasyonun bakımı ve diğer görevlerin yanı sıra yörüngede bilimsel deneyler ve teknoloji testleri de gerçekleştireceği kaydedildi.
CMSA Yönetici Yardımcısı Lin Xiqiang, “uzay enkazı” olarak adlandırılan, yörüngede serbestçe yüzen insan yapımı nesnelerin sayısındaki artış nedeniyle uzay istasyonunun uzun süreli bakımının gerekli olduğunu belirtti.
Lin, küçük kesiklerin uzay istasyonunun güneş enerjisiyle çalışan panellerine çarptığını ve küçük hasara neden olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
ABD’nin uzay araştırmalarında işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi üzerine Çin, yörüngede kendi uzay istasyonunu inşa etti.
Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülünden oluşan ve bir uzay teleskobu ile donatılması planlanan “Tiengong” (gökyüzü sarayı) istasyonu, Rusya’nın artık kullanılmayan Mir Uzay İstasyonu örnek alınarak inşa edildi.
İstasyonun ana kısmı olan “Tienhı” (gökyüzü uyumu) adı verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” (gökleri aramak) ise 24 Temmuz 2022’de fırlatılacak, ikinci laboratuvar modülü olan “Mıngtien” (gökyüzünü hayal etmek) ise 31 Ekim’de lansmana çıkacak. 2022 yılında lansmanı yapıldı.
Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle istasyonun “T” şeklindeki ana iskeletinin yüzeyi tamamlanarak istasyon “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçildi.
Modüle Şüntien uzay teleskobu da eklenecek
İstasyona “Şüntien” (gökyüzünü dolaşan) adı verilen uzay teleskobunun da bir modül olarak eklenmesi planlanıyor.
3 kişilik taykonot ekibinin dönüşümlü görev yaptığı istasyona işçiler “Şıncou” (kutsal gemi) servisleriyle, malzemeler ise “Tiencou” (gök gemisi) servisleriyle taşınıyor.