2023 yılında Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte merkez bankalarının faiz toplantılarının uluslararası piyasaların odağında yer alması bekleniyor. Önümüzdeki yıl resesyon endişelerinin başta enflasyon olmak üzere GSYİH verileriyle takip edileceği tahmin ediliyor.
Çin’in Covid-19 kısıtlamalarını gevşetmeye devam edip etmeyeceği ve tedarik zinciriyle ilgili haberlerin de gündeme geleceği iddia ediliyor.
Önümüzdeki yıl ülkede ana gündem maddesi Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz toplantısının yanı sıra enflasyon, GSYİH ve ödemeler istikrarı verileri de yakından izlenecek.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2023 takviminde 8 faiz toplantısı var.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) geçen yıl açıkladığı takvim programına göre 2023’ün ilk üç toplantısı 19 Ocak, 23 Şubat ve 23 Mart Perşembe olacak gibi görünüyor.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) 2023 yılında Şubat, Mart, Mayıs, Haziran, Ağustos, Eylül, Kasım ve Aralık aylarında 8 toplantı yapacak.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) gelecek yıl Ocak, Mart, Nisan, Haziran, Temmuz, Eylül, Ekim ve Aralık aylarında 8 kez toplanarak faiz kararını açıklayacak.
Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 2023 faiz toplantısı takviminde Şubat, Mart, Mayıs, Haziran, Temmuz, Eylül, Ekim ve Aralık aylarında 8 toplantı yer alıyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 2023 yılında Türkiye için 2 kredi notu inceleme raporu açıklamayı planlıyor.
CI Ratings, 2 Haziran ve 17 Kasım, Fitch, 17 Mart ve 8 Eylül, S&P Global 31 Mart ve 29 Eylül ve Kapsam 17 Şubat ve 4 Ağustos olmak üzere 2 değerlendirme tarihi açıkladı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2023 yılında Türkiye için 2 kredi notu inceleme raporu açıklamayı planlıyor.
Kredi notu değerlendirme takvimi böyle ?
MSCI, 2023 birinci döngü endeks revizyonlarını 10 Şubat’ta açıklayacak ve yeni endeksler 1 Mart 2023’ten itibaren geçerli olacak.